Jerusalem on a plate

jerusalem-ottolenghi

Jerusalem is een kookbijbel van Yotam Ottolenghi. Dit kookboek is een lust voor het oog, eenvoudig en met veel smaak. Het is een mix van Midden-Oosters en Italiaans.

Het boek beschrijft duidelijk dat de inwoners van Jeruzalem dól zijn op eten, het uitwisselen van recepten, het uitvinden waar je de lekkerste salades kunt eten en graag met elkaar kibbelen wat het beste recept voor bijvoorbeeld hummus is. Je krijgt door het lezen van dit boek direct zin de keuken in te gaan. De hoofdstukken groenten, granen, soepen en gevuld volgen elkaar op, daarna het vlees- en vishoofdstuk en vervolgens de hoofdstukken hartige deegwaren en desserts  Er is genoeg te vinden voor de vegetariër en de recepten zijn flink origineel. Hoewel er soms ingrediënten in voorkomen waarvoor je even naar de Turkse winkel moet, zijn de recepten niet te moeilijk om te maken. De uitleg is duidelijk en er worden suggesties gegeven hoe je ingrediënten die je niet kunt vinden kunt vervangen. Veel recepten zijn snel genoeg klaar om door de weeks te maken, maar wel zo bijzonder dat je ze ook voor een diner kunt gebruiken.

lambandbeefmain_2338444b

Yotam Ottolenghi is opgegroeid in West-Jeruzalem, schreef het boek samen met Sami Tamimi, opgegroeid in het Palestijnse Oost-Jeruzalem. Ze zijn op zoek gegaan naar de keuken van Jeruzalem, waarvan ze zich afvroegen of die eigenlijk wel bestond. De inwoners van de stad hebben veel verschillende achtergronden en die vind je in de verschillende gerechten terug. We zien Griekse, Russische, Poolse, Tunesische, Libische, Franse, Engelse, Roemeense, Duitse, Marokkaanse, Irakese, Iraanse, Turkse, Ethiopische, Argentijnse, Armeense en Oezbeekse invloeden en dan hebben de auteurs vaak ook nog een draai gegeven aan de gerechten.

Yotam extract: chermoula aubergines

JERUSALEM

Share