De Chef en de Wijn

Er is een nieuw gastronomisch boek verschenen De Chef en de Wijn, geschreven door Peter Klosse. De gangmaker van de Academie voor Gastronomie, die in 2004 promoveerde aan de Universiteit van Maastricht op zijn Smaak, stijl en concept, heeft na zijn prachtige boek “Chef en Sommelier” uit 2008 een nieuw boek gemaakt over dit fantastische onderwerp Chef en de Wijn.

1001004010978412

Peter Klosse wil duidelijk maken dat de invloed van de druif van ondergeschikt belang is. Wat de wijnmaker daarna met de druif doet en welke vinificatiemethode hij toepast maakt het verschil in de uiteindelijke wijn. Hierin staan vier van de belangrijkste druivenrassen centraal: Chardonnay, Riesling, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon.

Per druivenras worden minimaal twaalf wijnen besproken, deze zijn afkomstig uit de hele wereld. Daarbij staat steeds de volgende vraag centraal: wat proberen de wijnmakers te bereiken en wat vinden de chefs en sommeliers hiervan.  Klosse ging langs zesentwintig restaurants in Nederland en Vlaanderen. Bekend en onbekend, luxe en minder luxe en van drie sterren tot geen.

Elk restaurant werd uitgedaagd met twee wijnen die zij niet kenden. Bij elke wijn hebben ze een gerecht gekookt. In het boek worden de combinaties besproken en krijgt de lezer een indruk van de bereiding. De gastronomische ervaringen zijn tevens voorzien van productinformatie.

De Chef en de Wijn

Share